Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dopis 77

27. 2. 2024
Ve středu 22.11. 2023 bylo místopředsedovi ústavně-právního výboru Marku Bendovi předáno prohlášení 114 českých podnikatelů a živnostníků, ve kterém vyjadřují jednoznačnou podporu manželství muže a ženy. Těchto 114 podepsaných prohlášení bude následně předáno premiérovi Petru Fialovi. 

Podepsaní živnostníci tímto reagují na dopis 66 korporací a firem, které vyzvaly premiéra k podpoře manželství osob stejného pohlaví. Firmy to odůvodnily ekonomickým ziskem až 37,6 miliardy korun ročně, který by plynul z uzákonění manželství osob stejného pohlaví. Čeští živnostníci ukazují na to, že nátlak nadnárodních firem na politiky je nepřípustný. Považují jejich lobbing za neférový kvůli nevěrohodnosti dat uvedených při výpočtu a zejména proto, že vedení firem vytváří zdání, že mluví jménem velké skupiny lidí, což jim ve věcech morálky a svědomí nepřísluší.

Hlavní body Dopisu podnikatelů a živnostníků:

  • - poděkování za dosavadní podporu manželství jako svazku muže a ženy
  •    naše jasné vyjádření, že lidi kolem sebe neposuzujeme podle jejich sexuální       
  •    orientace
  • - biologickou nemožnost, aby dvě osoby stejného pohlaví zplodily dítě, nám zdravý     rozum brání označit za nerovnost
  • - manželství muže a ženy je a vždy bude ze své podstaty něčím zcela jiným než     
  •    jakákoli jiná forma soužití

Převzato: Metro Praha

Ve druhé polovině prosince 2023 proběhla v několika médiích zpráva, že po Ústavně-právním výboru Poslanecké sněmovny nepodpoří uzákonění manželství homosexuálů ani Stálá Komise pro rodinu a rovné příležitosti. Návrh novely občanského zákoníku umožňující osobám stejného pohlaví destruovat tradiční manželský svazek je veřejně ostře sledovaným tématem od chvíle, co prošel prvním čtením před začátkem léta ve sněmovně. Nynější rozhodnutí výboru a komise je určitě důvod k lehkému optimismu, ještě uvidíme co na to příští rok naši poslanci v parlamentu v rámci dalšího projednávání. Podpora přijetí zákona ale evidentně hapruje.

Médii nedávno proběhla zpráva o petici živnostníka Miroslava Nováka na obranu tradičního svazku. Sehnal více než stovku podpisů od drobných podnikatelů a firem, aby bylo manželství muže a ženy chráněno Ústavou. Výsledkem je tzv. Dopis 77, jenž je adresovaný premiérovi ČR. Vznikl jako reakce na agitační výzvu 66 korporací a velkých firem v Česku, které letos v září požádaly premiéra Fialu, aby podpořil přijetí zákona o manželství pro všechny. V něm si stěžují na údajné nerovné podmínky pro LGBT+ lidi, což naší společnosti a našemu byznysu prý přináší hmatatelné ekonomické ztráty.

Korporace jsou tak se svou agitkou dnes jen nástrojem politiky a hrají tuto hru pouze ve snaze vplížit se do přízně pokrokářům a budovat si monopol. Nic víc v tom není. Je skvělé, že se čeští živnostníci a menší ekonomické subjekty, stejně jako americký spotřebitel, ozývají. Tento nátlak si nesmíme nechat líbit.

Převzato: Neviditelný pes, Petr Hlávka, 27. 12. 2023

K iniciativě dopis77 se připojili svou Výzvou podepsaní lékaři, zaměstnanci zdravotnictví a psychologové, dále svým Prohlášením podepsaní učitelé a vychovatelé a pracovníci sociálních služeb. Svou podporu projevila i Aliance pro rodinu. 

Tuto iniciativu Dopis77 jsem svým podpisem také podpořil. Pokud máte zájem se o této iniciativě více dovědět nebo na její podporu připojit svůj podpis, můžete tak učinit na webu:

https://dopis77.cz/chci-se-zapojit/

Poslanecká sněmovna má na programu  rozpravu (ve třetím čtení) o redefinici  manželství  již ve středu 28. 2. 2024.