Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zvolme změnu!

20. 1. 2018

Zamyšlení nad druhým kolem voleb

 

Není možné zastávat křesťanské hodnoty a přitom volit Miloše Zemana.

Pokud svoji víru myslím vážně, pak v osobním i společenském životě se mám alespoň snažit být laskavý, být pravdivý a usilovat o zdvořilost. Ve všech těchto a ve všech představitelných křesťanských hodnotách je na tom Jiří Drahoš mnohem lépe než Miloš Zeman.   

Nejdůležitější křesťanskou hodnotou je láska, která neznamená, že máme vždy stejné názory, ale že ctíme jeden druhého a že pozemské spory končí chvílí smrti.  

Miloš Zeman měl na příklad s kardinálem Miloslavem Vlkem pozemské spory, ale Zemanova nenávist šla až za hrob a Miloslavu Vlkovi nepřišel ani na pohřeb. Jiří Drahoš se naopak projevuje, zdá se mi, jako velmi kultivovaný, bez projevů nenávisti.  

Mezi naše křesťanské hodnoty patří rovněž pravda. Miloš Zeman lže a lže opakovaně a je mu to jedno. Naposledy po prvním kole se pochlubil, že jej podporuje i Karel Gott. Jenomže Karel Gott jej nepodpořil. Haló, není možné volit člověka, který lže!

Další naší důležitou hodnotou je rodina. Zeman pro ni během politické kariéry neudělal nic – nebo si na něco vzpomínáte? Jiří Drahoš je v tomto ohledu velkou nadějí, když ničím, tak příkladem vlastního života. Poznámka pro ty katolické křesťany, kteří to považujete za důležité a jen pro vás. Jiří Drahoš žije stále se svou první manželkou Evou, Miloš Zeman je rozvedený a podruhé ženatý. Hm. Ani Zeman, ani Drahoš nejsou vítači migrantů, to jen Zeman lživě vykřikuje z plakátů, že tahle země je jeho. Miloše Zemana podporuje Jiří Ovčáček, svou otevřenou podporu mu vyjádřila Lenka Procházková (ano, ta), naopak jej nepodporuje Karel Gott. Abych nezapomněl, ještě jej pravděpodobně podporují pánové Babiš, Mynář a Nejedlý a další prapodivné existence. Jiřího Drahoše podporuje Jiří Grygar, Dana Drábová, Pavel Fischer, Benedikt Mohelník, Tomáš Halík, Zdeněk Svěrák, počítám, že všichni vědci a skoro všichni herci a zpěváci.

 Mezi křesťanské hodnoty patří i určité šlechtictví ducha a zdvořilost, vědomí, že každé slovo je důležité a že moje řeč má být ano a ne. Miloš Zeman je velmi vulgární, je neovládatelně vulgární na veřejnosti, urážlivý a urážející, nezdvořilý a neslušný v médiích, ano, tam, kde jej slyší i děti mateřských a základních škol, a studenti středoškolští zase vidí, jak je prezident jejich země Miloš Zeman opakovaně a ponižujícím způsobem proruský a pročínský.  A nenechme se mýlit, při všech myslitelných nectnostech Evropy je Rusko mnohem horší varianta, z pohledu rodiny, výchovy dětí, alkoholismu, z pohledu všech křesťanských hodnot. Neumím si představit, že by Jiří Drahoš mluvil v Českém rozhlase opilecky vulgárně nebo sepisoval ponižující prohlášení směrem k východu. Tohle je pro mě důležitý bod.  

Pokud svou víru myslíme vážně, pokud nám záleží na mladé generaci, a pokud pro nás pravda, láska, zdvořilost a vzdělání ještě nejsou prázdná slova, ze dvou kandidátů, kteří jsou na výběr, zvolíme Jiřího Drahoše. Naprosto jednoznačně.

                     Marek Orko Vácha