Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příprava nové knihy pokročila

7. 9. 2018

Od podzimu minulého roku připravuji k vydání novou knihu o malíři a grafikovi Jano Köhlerovi ke 145. výročí jeho narození. Tento ve své době i za komunistického režimu opomíjený umělec měl úzký vztah k městu Prostějovu, kde vytvořil své první monumentální dílo - výzdobu fasád perštejnského zámku sgrafity. Po celý život se do Prostějova vracel a navázal zde celoživotní přátelství, které se přeneslo i do dalších generací.

Dalším místem, kde vytvořil rozsáhlé a pozoruhodné dílo je Olomouc. Vrcholem olomoucké etapy jeho práce je benátská mozaika Confiteor v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Olomouci - Hejčíně a výzdoba interiérů arcibiskupské rezidence včetně kaple sester kongregace sv. Kříže.

Jedním z vrcholů jeho tvorby je výzdoba Jurkovičovy Křížové cesty na Svatém Hostýně, na které pracoval 21 let od roku 1912 až do roku 1933. Celé dílo vytvořil v řezané keramické mozaice.

Při psaní a přípravě knihy jsem našel velké množství osobností, které na díle nezištně spolupracují. Bude to tedy dílo velkého počtu spolupracovníků. Věřím, že do konce roku bude kniha připravena a bude vydána v Kartuziánském nakladatelství v Brně v nákladu 1.000 kusů.