Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pěší pouť Fátima - Santiago de Compostela 2017

13. 3. 2017

images_33.jpg

V letošním roce si celý svět připomene 100. výročí Zjevení Panny Marie ve Fátimě.

Skupina pěti poutníků z Čech, Moravy a Slovenska, motivována tímto velkým výročím, se chystá vykonat pěší pouť do Fátimy v Portugalsku a pokračovat až ke svatému Jakubovi do Santiaga de Compostela ve Španělsku.

Pouť bude zahájena bohoslužbou v kapli Panny Marie Matky Jednoty na Velehradě. Pak poutníci zahájí putování prvním symbolickým kilometrem za doprovodu všech přítomných a známých. Doprovodné vozidlo je přepraví přes Rakousko, Itálii a Francii do Španělska a Gibraltaru, kde je uchovávána socha Panny Marie - Matky Evropy, odkud poutníci zahájí vlastní pěší putování. Trasa povede přes Sevillu do Lisabonu a odtud do Fátimy, kde dojdou asi za měsíc, po ujití 725 km.

Po duchovním programu ve Fátimě a nezbytné přestávce k odpočinku budou poutníci pokračovat ve svém putování do Santiaga de Compostela za svatým Jakubem. Ujdou dalších 500 km. Půjdou po prastaré jižní poutní cestě z Lisabonu do Santiaga, nazývanou  Camino Portugués. V Santiagu ukončí své putování v katedrále před hrobem sv. Jakuba.

Zpáteční trasa doprovodným vozidlem povede přes Francii a Německo. Celková délka pěší části pouti: 1200 km, doba trvání 2 měsíce (květen, červen 2017).

Pouť se uskuteční pod záštitou a s požehnáním Mons. Jana Graubnera, arcibiskupa olomouckého a metropolity moravského, dále s podporou Českomoravského centra Fátima v  Koclířově, které organizuje pod vedením Mons. Pavla Dokládala letošní celonárodní pouť do Fátimy, a ve spolupráci a s duchovním vedením poutníka Jana - Mons. Jana Peňáze, předsedy Matice velehradské a správce mariánského poutního místa ve Křtinách.

Zveme všechny příznivce na mši svatou za poutníky v pondělí dne 1. května 2017 v 8.00 hodin do kaple Panny Marie – Matky Jednoty na Velehradě, po které můžete pěší poutníky do Fátimy doprovodit na jejich prvním - symbolickém kilometru z Velehradu směrem na Tupesy.