Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pěší pouť do Cách (Aachen) 2014

13. 2. 2014

 

Převzato z webu: www.poutniki-jan.cz

Město Cáchy, německy Aachen z latinského Aquisgranum - Lázně božstva Grána, leží na samém západě Německa, v místech, kde se jeho hranice stýkají s Belgií a Nizozemskem.

Hlavním bodem města je osmiboký chrám Panny Marie, který dal postavit císař Karel Veliký kolem roku 800 (zemřel 28.1.814 a je v něm pochován). Uložil do něj tzv. Látkové ostatky - košili Panny Marie, plenky Pána Ježíše a jeho bederní roušku a plátno z mísy, na které byla položena hlava sv. Jana Křtitele.

Náš král-otec vlasti Karel IV. zahájil přístavbu kněžiště ve stylu Svaté kaple v Paříži. Dnes je tato takzvaná Chórová kaple větší než původní chrámová loď a na první pohled připomíná pražskou katedrálu.

Do Cách se od nás putovalo už předtím, ale první pravidelná pouť se konala v roce 1349, Karel IV. se jí osobně zúčastnil a byl při ní (podruhé) korunován na římského krále. Už tenkrát rozhodl, že se bude putovat jednou za 7 let a jen tehdy se ostatky budou dávat k uctívání. Určil také, že z jeho říše se bude chodit dvěma směry a to Českou a Uherskou cestou. A lidé (nejen) od nás to pravidelně dodržovali.

Putování zakázal Josef II. a totalitní režimy jej úplně znemožnily.

Uherskou cestu obnovili maďarští poutníci už v roce 1993 a pak v roce 2000, kdy přijelo několik autobusů. Po České cestě se poprvé od Josefa II. poutníci vypravili pěšky až v roce 2007. Z Velkého Meziříčí vyšli 25. dubna, v Praze dostali požehnání od pana kardinála a těsně před Cáchami se 1.6. spojili s těmi, kdo přijeli autobusy, takže do poutního chrámu Páně vešli společně, uctili ostatky a prožili celou pouť. S pomocí Boží a pod ochranou Panny Marie a andělů strážných ušli 1048 km.

Na pouť do Cách šli s trojím poselstvím:

1) poděkovat za svobodu a za to, že už padly hranice mezi evropskými zeměmi.

2) konat pokání za všechny války a křivdy, ke kterým došlo dávno i nedávno na obou stranách.

3) prosit za obnovu křesťanských kořenů Evropy, protože nechceme, aby uschly.

L.P. 2014 budou ostatky uctívány od 20. do 30. června. Rádi bychom tam zase šli se stejným poselstvím, ke kterému v letošním roce rodin přidáme ještě jeden bod:

Za posvěcení rodin a rodiny v těžkostech.

Papež Jan Pavel II. si přece přál, aby církev dýchala oběma plícemi, na obě strany, směrem východním i západním. Do Cách, tedy na západ, se chodí jednou za sedm let a z Velkého Meziříčí to je 1050 kilometrů. Na Velehrad chodíme každý rok a odtud ( i ze Znojma  a Vítochova) je to 150 km, tedy za sedm let taky 1050 km. Takže tenhle rytmus západ - východ bychom měli dodržovat.

Právě při pouti na Velehrad se zpívá: Čeká nás Matka (bazilika je zasvěcená Panně Marii), čeká nás Pán, Cyril a Metoděj a starý chrám. Platí to i o Cáchách: Čeká nás Matka, čeká nás Pán, Karel Veliký a starý chrám (z roku 800). A protože nás tam čekali, tak jsme tam došli.

S pomocí Boží tam dojdeme i letos.

Vycházíme v neděli, dne 4. května 2014 ze Křtin!