Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pěší pouť Cařihrad - Velehrad 2013

15. 4. 2013

 

 

Poutníci vyšli ve stopách sv. Cyrila a Metoděje

Datum vložení: 29. 4. 2013, 09:24
Autor: FB

Z předměstí Istanbulu se časně ráno směrem k bulharským hranicím vypravili členové pěší cyrilometodějské pouti z Cařihradu na Velehrad. Jednotlivé skupiny, jež se na trase střídají, si předávají schránku s prstí ze Soluně, rodiště našich věrozvěstů, kteří před 1150 lety vykonali misijní cestu na Velkou Moravu.

"Příprava pouti a vlastní putování po místech, kudy oni před necelými 1200 lety kráčeli, k nim buduje opravdu silný vztah, který si možná v běžném shonu neuvědomujeme," popsal Proglasu při ranním telefonátu z předměstí Istanbulu Karel Kavička. "Každá pouť znamená odloučení od rodiny, odloučení od domova, soustředění se na sebe a na ty, za které chci pouť obětovat. Na jedné straně přináší velké fyzické a mnohdy i psychické nároky, ale člověk je dopředu připraven je snášet, protože přijde hluboký prožitek po duchovní stránce," dodal. Putování uspořádala farnost v Brně-Bystrci ve spolupráci s propagátorem pěších poutí mons. Janem Peňázem. Účastníci se na pěší trase střídají, mají k dispozici minibus, který také přepravuje zavazadla a slouží jako zázemí pro noclehy. "Je tady s námi P. Pavel Fatěna z Brna-Bystrce,  denně máme mši svatou, společně se modlíme breviář, takže pouť má opravdu hlubokou náplň," řekl k tomu Karel Kavička. S poutníky zůstáváme v kontaktu a o průběhu další cesty budeme na Proglasu informovat.

Poutníkům také požehnal metropolita moravský a arcibiskup olomoucký Mons. Jan Graubner.

Právě začíná moje putování jako účastníka pěší pouti Cařihrad - Velehrad, kterou pořádáme v rámci 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu.

Tímto putováním si chceme připomenout příchod našich Věrozvěstů, kteří nám přinesli víru, písmo a slovanskou liturgii. Náš národ se tak zařadil mezi uznávané kulturní národy tehdejšího světa.

Pouť začíná v pátek, dne 26. dubna 2013 v Brně. Poutníkům na cestu požehná otec biskup Mons. Vojtěch Cikrle.

Sedm poutníků (z Prahy, Brna, Prostějova, Otrokovic, Otročkova a Starého Petřína) odjede minibusem do Řecka. Navštívíme rodné město světců Soluň (Thessaloniki) a odebereme tam prsť jejich rodné země.

Pak přejedeme do Turecka, kde začne v Istambulu (Cařihrad, Konstantinopol) u chrámu Boží Moudrosti (Hagia Sophia) vlastní pěší putování po stopách sv. Cyrila a Metoděje.

První část pouti vede přes severní Turecko, napříč Bulharskem a Srbskem až do Bělehradu. Tam máme doputovat v sobotu, dne 11. května 2013. Zde skončí po asi 1000 km první část pěší pouti. Odtud se 12. 5. 2013 vrátíme minibusem domů.

Pěšky půjdeme denně od 4.00 hodin ráno do 22.00 hodin večer štafetově ve třech skupinách, které si budou předávat schránku s prstí ze Soluně (symbol předávání víry). Průměrně ujdeme denně vzdálenost 78 km, tj. na jednu skupinu připadne denně asi 28 km.

Druhá část pouti začne 14. června odjezdem poutníků z Brna do Bělehradu, odkud vyjdeme 15. června 2013. Na Velehrad doputujeme 5. 7. 2013 na Národní pouť, kde předáme přinesenou prsť z rodného města našich Věrozvěstů.

 

Náhledy fotografií ze složky Pěší pouť Cařihrad - Velehrad 2013