Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nahrávka opozici

7. 3. 2023

Nahrávka opozici

 

Nevyjadřuji se rád k politické situaci ve státě. Zejména proto, že jsem přivítal vítězství pětikoalice v posledních parlamentních volbách, i zvolení Petra Pavla novým prezidentem. Obojí jako novou naději pro budoucnost naší společnosti. K této úvaze mne dovedlo nedávné jednání vlády premiéra Petra Fialy, která svým návrhem na snížení zákonné mimořádné valorizace důchodů v červnu 2023 překvapivě nahrála opozici.

 

Nabídla tak hnutí ANO a SPD roli statečných obránců několika milionové skupiny voličů, našich spoluobčanů v důchodu. Podepsala si tím velmi pravděpodobně porážku v příštích parlamentních volbách, kvůli problematické úspoře několika miliard ve státním rozpočtu. Problematické proto, že je retroaktivní a v rozporu se zákonným nárokem. Vláda měla spíše navrhnout úpravu valorizace až pro další mimořádnou valorizaci, což by bylo naprosto v pořádku.

Připomíná mi to jednání bývalého ministra financí Miloslava Kalouska v Nečasově vládě, který během svého působení navýšil důchody o legendárních 30 Kč a vešel do historie jako nejlepší ministr financí ve východní Evropě ve své době. To, co ušetřil, socialistická a po ní Babišova vláda rozházely. Vzala si z tohoto Kalouskova „úsporného“ jednání současná vláda poučení?

Je škoda, že ne. Proto dopadne současný ministr financí Stanjura i jeho vláda pravděpodobně stejně jako vláda s ministrem financí Kalouskem. Nechtěným výsledkem tohoto problematického návrhu je vzkříšení oslabeného Babiše a jeho hnutí z prohraných prezidentských voleb spolu s posílením postavení SPD Tomia Okamury. Dalšími důsledky tohoto politicky neprozíravého řešení jsou oprávněné obavy z možného zrušení vládou  prosazeného řešení rozhodnutím Ústavního soudu. 

Mimo to se objevují další a další návrhy jako jsou návrhy na krácení náhrad církevních restitucí, diskuze o rušení státních svátků, iniciace pouličních demonstrací a vzbuzení celkového neklidu ve společnosti. Vláda současně svým politicky problematickým rozhodnutím postavila do těžké role také nově zvoleného prezidenta republiky a zcela zbytečně ohrozila svou důvěryhodnost.