Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mariánský sloup v Praze obnoven

20. 6. 2020

          Po třicetiletém úsilí obnovila Společnost pro obnovu mariánského sloupu v Praze, jejímž jsem zakládajícím členem, první barokní památku u nás. Ve spolupráci s Mariánskou kamenickou hutí, vedenou akademickým sochařem Petrem Váňou, jsme ve čtvrtek 4. června 2020 osazením dříku, korintské hlavice a sochy Panny Marie Immaculaty obnovu dokončili. 

           Obnovu chápeme jako akt smíření, vybudovaný  díky obětem a darům tisíců lidí z domova i našich krajanů ze zahraničí. Sloup požehná pražský arcibiskup Dominik kardinál Duka na svátek Nanebevzetí Panny Marie v sobotu, dne 15. srpna 2020 na Staroměstském náměstí v Praze ve 12.00 hodin po mši svaté, která bude obětována v 10.00 hodin v chrámu Matky Boží před Týnem. Protože kapacita kostela nebude stačit, budou na náměstí instalovány velkoplošné obrazovky. Bude tak možnost sledovat přímý přenos slavné bohoslužby na poděkování za dokončení díla. Všichni jsou srdečně zváni.

        Jsem hrdý na to, že do základů sloupu byl zabudován pískovcový blok (jeden ze šestnácti), věnovaný mým rodným městem Prostějovem. 

Fotografie: Josef Čermák, Praha

 

Náhledy fotografií ze složky Mariánský sloup obnoven