Jdi na obsah Jdi na menu
 


Katastrofa na Flipínách, prosím, pomozte!

11. 11. 2013

Do centrální části Filipín, kterou zpustošil tajfun Haiyan, míří peníze, potraviny a léky z různých koutů světa. Kvůli zničeným přístupovým cestám se ale pomoc do oblasti dostává jen velice pomalu. Na situaci reagují i charitativní organizace ČR a otevírají sbírky na pomoc. EU již uvolnila pro Filipínce tři miliony eur, pomoc chystá i české ministerstvo zahraničí. Jen v provincii Leyte zahynulo podle odhadů místních úřadů více než 2500 lidí.

Dalších 300 potvrzených obětí a dva tisíce pohřešovaných hlásí ostrov Samar. Tajfun dosahoval v nárazech rychlosti až 275 kilometrů za hodinu a podle expertů se zřejmě zapíše do dějin jako vůbec nejsilnější světový tajfun, který kdy zasáhl pevninu.

Tajfun srovnal se zemí řadu pobřežních měst a vesnic, přes které se přehnaly obrovské vlny. Zhruba 70 až 80 procent území, přes které živel v provincii Leyte přešel, bylo zničeno. V sobotu večer Guvernér řekl, že podle jejich odhadů přišlo o život 10 tisíc lidí.

"Z vrtulníku je patrný rozsah zkázy. V kilometrovém pásu směrem od pobřeží do vnitrozemí nezůstala stát jediná stavba. Bylo to jako tsunami," popsal dopady tajfunu ministr vnitra Manuel Roxas z Taclobanu. "Žádné moderní vymoženosti nefungují - telefony, elektřina, voda. Nefungují ani média, takže není způsob, jak s obyvateli komunikovat," dodal.