Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie se opakuje

2. 3. 2018

V roce 70. výročí komunistického převratu v únoru 1948 zažíváme podobné chvíle, jako v roce „Vítězného února“. I když komunisté v posledních parlamentních volbách na podzim 2017 prohráli, derou se k moci s pomocí vítězného hnutí ANO. Je to nebezpečná hra s ohněm. Říká se, že národ, který se nepoučí z historie, je odsouzen k tomu, aby své trauma  prožil znovu.

Nejsme schopni rozpoznat a nevadí nám, že v čele vlády je i s podporou prezidenta člověk, který nemá prokazatelně čistou minulost a kterého vydala poslanecká sněmovna již podruhé policii k trestnímu stíhání. Tentýž člověk se drží u moci s podporou populistické a extremistické strany, prosazující naše vystoupení z Evropské unie, což by znamenalo naprostý pád naší ekonomiky a životní úrovně, vyloučení ze společenství vyspělých států.

Zvolení komunisty Ondráčka do čela komise GIBS ukazuje, jak postupnými kroky získávají ve společnosti rozhodující vliv síly, které nás postupně zavlečou zpět do minulosti, na východ, do celkového mravního i ekonomického úpadku. Souhlasím s poslancem Stanjurou, který na zvolení Ondráčka řekl: To, že jim takhle roste hřebínek, je zodpovědnost Andreje Babiše. Rozhodl se, že bude vládnout za každou cenu, i za tu cenu, že ho budou podporovat komunisté.“ Poslanec Petr Gazdík dodává: „Zvolení Ondráčka je fackou demokratickému vývoji České republiky.“

Proto podporuji a podepsal jsem Výzvu Mikuláše Mináře, studenta filosofie na FF Univerzity Karlovy v Praze s názvem: Milion chvilek pro demokracii, která chce spojit všechny lidi, kterým záleží na demokracii.

Kdo by chtěl svůj podpis připojit, může to učinit na adrese: www.milionchvilek.cz.

Dopis studenta Mikuláše Mináře si můžete přečíst zde:

Milí přátelé i Vy ostatní, 

dneska je to 70 let od komunistického puče, díky němuž bylo později odsouzeno 205 486 lidí, popraveno 248, zemřelo ve věznicích 4 500, zahynulo na hranicích 327, emigrovalo 170 938 a naše země se na 40 let uzavřela do sebe a hnila. Těch 40 let byly soustavně deformovány lidské charaktery. Po těch 40 letech zbyla nám země v rozkladu - v tom materiálním, ale hlavně v tom kulturním a duchovním. Díky mnoha dějinným souvislostem a malým i velkým obětem malých i velkých lidí nám byla v roce 1989 darována svoboda, na níž jsme nebyli připraveni a s níž přišlo i mnoho chyb, které se ještě pořád nepodařilo úplně napravit. Ale byla to a dosud je ona sladká svoboda, bez které se nedá žít. Nevím, jestli to sledujete, ale v téhle době se nad touhle svobodou zase stahují mračna a nejen mračna. Možná, že to dopadne dobře. Možná. Ale rozhodně to nedopadne dobře samo od sebe. Tak se prosím zvedněte a něco dělejte. Dělejte právě to, co je ve Vašich silách. A začněte to s-mrákání prosím sledovat. A začněte prosím svíce zapalovat. Protože ten puč byl tenkrát možný jen díky strachu, lhostejnosti, nevědomosti a výsledku svobodných voleb.

A jestli chcete, tak k dnešnímu dni jsme natočili s přáteli jedno video... Budu rád, když ho pošlete dál.

Díky,

Mikuláš