Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cyrilometodějská pouť z Levého Hradce na Velehrad 2015

20. 2. 2015

V sobotu, dne 14. února 2015 byla v 9.30 hodin zahájena v kostele sv. Klimenta na Levém Hradci slavnou bohoslužbou UBI CHRISTIANITAS INCEPTA EST, kterou celebroval Dr. Jiří Korda OFS, v pořadí již 34. cyrilometodějská pěší pouť z Levého Hradce na Velehrad. Organizátorem pouti je Třetí řád sv. Františka.

První etapa vedla poutníky kolem toku řeky Vltavy k přívozu u Roztok, pak pokračovala do Tróje, odtud do centra prosluněné Prahy přes Stromovku a Bubeneč. Pak po nábřeží do Podolí a Bráníka. Večer poutníci po 22 km chůze dorazili do kostela Panny Marie Královny míru v Praze Lhotce, kde je čekalo setkání s farníky a malé pohoštění.

V neděli se poutníci sešli ve Lhotce v 8.00 hodin ráno. Přijali požehnání na cestu od správce farnosti P. Mgr. MUDr. Jiřího Kordy OFS.

Pak se vydali na celodenní putování do údolí řeky Vltavy. Po jejím pravém břehu doputovali do Zbraslavi. Tam se zúčastnili nedělní bohoslužby v kostele patrona poutníků sv. Jakuba. Požehnání na cestu udělil na závěr bohoslužby poutníkům P. Pavel Žák. Pak pouť pokračovala po levém břehu kolem řeky do Měchenic a večer došli poutníci do cíle druhé etapy v Bojanovicích. Druhá etapa měřila celkem 24 km.  

Přijeli také poutníci z Moravy. Ze Křtin v čele s Mons. Janem Peňázem, z Prostějova a z Nového Jičína.

O třetím víkendu v březnu bude pouť pokračovat dalšími dvěma etapami z Bojanovic do Nalžovic a z Nalžovic do Petrovic přes Sedlčany.