Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vous n’aurez pas ma haine

18. 11. 2015

Zatímco mnoho lidí z Paříže, postižené pátečním masakrem, líčilo prostřednictvím sociálních sítí a médií radost, že se po pátečních útocích setkali se svými blízkými, Antoine Leiris takové štěstí neměl. Jeho žena, se kterou má sedmnáctiměsíčního chlapce Melvila, se v pátek večer nevrátila domů, protože se stala jednou z obětí teroru.

Ve facebookovém příspěvku nazvaném „Nebudu vás nenávidět“ (Vous n’aurez pas ma haine) popisuje, co si o útočnících myslí a jak se vyrovnává se ztrátou milované osoby: „V pátek večer jste ukradli život lásce mého života, matce mého syna, ale nebudu vás nenávidět. Nevím, kdo jste, a nechci to vědět, pro mne jste mrtvé duše. Jestli vás ten váš Bůh, pro kterého jste zabíjeli, stvořil k obrazu svému, pak každá kulka v těle mé ženy byla ranou do jeho srdce. Neudělám vám tu radost, že bych vás nenáviděl, to je přece to, co chcete. Jenže reagovat na nenávist hněvem by znamenalo podlehnout nevědomosti, která z vás dělá to, co jste. Chcete, abych měl strach, abych obětoval svou svobodu za bezpečí“ promlouvá k teroristům a Islámskému státu, který za pátečními útoky stojí, s připomenutím, že v tomto směru nemohou vyhrát.

 
 

Dnes ráno jsem ji viděl. Konečně, po nocích a dnech čekání. Byla stejně krásná, jako když v pátek večer odcházela a stejně tak, jako když jsem se do ní před více než 12 lety zamiloval. Jsem sklíčen zármutkem, připouštím vám tohle vítězství, ale nebude to dlouho trvat. Jsem si jistý, že ona mi bude po boku každý den, dokud se znovu neshledáme v ráji svobodných duší, kam vy nikdy nebudete mít přístup. Zůstali jsme jen dva, můj syn Melvil a já, ale jsme mnohem silnější než všechny armády světa. Nemám teď na vás už čas, musím se postarat o Melvila, který se zrovna probudil. Je mu 17 měsíců, teď si sní svůj oběd tak jako každý den, pak si spolu půjdeme hrát. Celý život vás bude tento malý chlapec zostuzovat tím, jak je šťastný a svobodný. Protože se vám nikdy nedostane jeho nenávisti,“ uzavírá Antoine Leiris.