Jdi na obsah Jdi na menu
 


QUO VADIS EUROPO XXI. WIEKU

29. 5. 2023

QUO VADIS EUROPO XXI. WIEKU

VII. EUROPEJSKI FESTIWAL ROBERTA SCHUMANA

USTROŇ, POLSKA

 

Na pozvání senátora Polské republiky Tadeusze Kopeć, jsem se zúčastnil v pátek a sobotu, ve dnech 19. a  20. května 2023 významné mezinárodní konference, pořádané v Beskydském rekreačním středisku Ustroń v hotelu NAT - Ziemowit v Polsku.

Účastníci konference vyslechli projevy významných osobností z oblasti politické, společenské, ekonomické, kulturní i náboženské. Své projevy přednesli senátor RP Tadeusz Kopeć, Dr. Wanda Póltawska, prof. Zbigniew Krysiak, Dr. hab. Jerzy Sojka, Dr. Marek Oktaba, prof. Kazimierz Dadak, P. Miroslaw Szewieczek, P. Andrzej Czyź a Marcin Janik. Ve druhé části programu vystoupil i P. Jiří Koníček, jménem Cyrilometodějské křesťanské akademie ČR. Pozdrav účastníkům konference zaslal polský premiér Mateusz Morawiecki.

V diskuzi se účastníci vyslovovali k současnosti i budoucností sjednocené Evropy. Byl kladen důraz na budování jednoty se zdůrazněním jejího ekumenického rozměru. Příkladem je spolupráce zakladatelů EU Roberta Schumana s Jeanem Monnetem. Vypracovali světově známý Schumanův plán. Veřejnosti ho představili 9. května roku 1950. Toto datum se považuje za den vzniku Evropské unie a každoročně se slaví jako Den Evropy

Významná byla také Schumanova spolupráce s Denisem de Rougemontem, švýcarským spisovatelem a kulturním teoretikem. Byl jedním  z nonkonformistů  zabývajícím se nebezpečím totalitarismu z křesťanského hlediska. Po druhé světové válce prosazoval evropský federalismus. Jejich spolupráce byla založena na odpovědnosti každého jednotlivce a jeho povolání sloužit celku a idejím Evropské Unie.