Jdi na obsah Jdi na menu
 


Připravuji k vydání novou knihu

6. 7. 2019

Po osmileté přípravě jsem na počátku tohoto roku 2019 začal pracovat na nové knize, kterou s dalšími spolupracovníky a s podporou arcibiskupství olomouckého připravujeme k vydání při příležitosti 400. výročí jeho mučednické smrti v Olomouci (17 3. 2020).

Do práce je zpojen tým spoluautorů textu a velká skupina fotografů, převáženě se sdružení Člověk a víra, kteří nezištně pomáhají pořizovat fotodokumentci všech míst, kde světec žil nebo pracoval. Dokumentační práce probíhají nebo byly již dokončeny v Olomouci a Charvátech, Příboře, Skoczówe, Holešově, Uničově, Brně, Tuřanech, Velkém Meziříčí, Boskovicích, Opavě a Jaktaři, Zdounkách, Kroměříži, Troubkách, Tovačově, Praze a dalších místech, kde se dochovaly obrazy, sochy nebo dokumenty k danému tématu.

Je to spojeno s častým cestováním na uvedená místa, kde kromě prohlídek měst a vesnic, kostelů, kaplí, soch a dalších památek zažívám neocenitelná setkání s lidmi, kde Jan Sarkandr působil a kde současníci stále na něho pamatují, jsou na něho hrdi a uchovávají všechny památky na jeho život a působení v daném místě.

Spolupracují pracovníci Zemského archivu v Opavě, Zemského archivu v Opavě - pobočka Olomouc, Okresního archivu v Olomouci, Arcidiecézního archivu v Olomouci, Okresního archivu v Prostějově, Vlativědného muzea v Olomouci, Muzea Umění v Olomouci, Oddělení Historických fondů Vědecké knihovny v Olomouci a řada dalších institucí a knihoven. Mezi nimi zejména Arcibiskupská knihovna v Olomouci, Vědecká knihovna v Olomouci a Univerzitní knihovna v Olomouci.

Věřím, že se podaří text i fotografickou dokumentaci včas připravit pro recenzi a jazykovou korekturu a po té zpracovat grafickou úpravu knihy ve spolupráci s Grafickým studiem Jiřího Burgeta.

Kniha by měla být vydána ve velkém formátu A4 s přebalem, celobarevná na křídovém papíru v nákladu 1000 ks koncem února 2020.