Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pěší pouť z Levého Hradce na Velehrad 2018 byla zahájena

19. 2. 2018

 V sobotu, dne 17. února 2018 byla na Levém Hradci, bývalém sídle přemyslovského knížete Bořivoje I. (852 - 890?) zahájena tradiční etapová Cyrilometodějská pěší pouť na bez-nazvu.pngVelehrad 2018.

Jde již o 37. ročník této 400 km dlouhé pěší pouti ke kořenům naší víry na posvátný Velehrad, kde pokřtil red..jpgsv. Metoděj českého knížete Bořivoje I. a jeho manželku sv. Ludmilu. Kníže zakrátko ve svém sídle na Levém Hradci postavil první křesťanský kostel v Čechách - sv. Klimenta.

red-1.jpgPo mši svaté vyšli poutníci v počtu kolem 60 směrem ku Praze, kam kníže Bořivoj později přenesl své sídlo a založil kostel Panny Marie. Cílem první etapy byl františkánský klášter Loreta. Pouť pořádá Národní bratrské společenství Sekulárního františkánského řádu a společenství cyrilometodějských poutníků. Každý měsíc jdou poutníci o vybraném víkendu dvě etapy. Na Velehrad doputují v měsíci srpnu 2018.

​Každý rok se jde jinou trasou. Letošní trasa pouti vede přes Kostelec nad Černými lesy, Kouřim, Čáslav, Třemošnici, Seč, Litomyšl, Koclířov, Chornici, Konici, Prostějov, Kojetín, Horu sv. Klimenta, Boršice, Velehrad.

Proud poutníků z Levého Hradce se na Hoře sv. Klimenta u Boršic spojí v pátek 24. srpna 2018 s ostatními proudy 18. ročníku Hvězdicové pouti, organizované poutníkem Janem - Mons. Janem Peňázem, putujícími z Nového Veselí - Netína - Velkého Meziříčí - Křtin; Vranova n/D - Znojma - Žarošic; Rad. Svratky - Vítochova - Víru - Olešnice - Sloupu; Brna Bystrce; Olomouce; Ratíškovic; Skalice na Slovensku; Ostrožské Lhoty; Uherského Brodu; Veselí nad Moravou; Nedachlebic a doputují společně v sobotu dne 25. srpna 2018 na Velehrad.

Pouť bude zakončena mší svatou, celebrovanou českobudějovickým pomocným biskupem Mons. Pavlem Posádem.