Jdi na obsah Jdi na menu
 


Omluva za Tibet

30. 4. 2014

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek podepsal dnes  (30. 4. 2014) v Čínské lidové republice prohlášení, kterým mimo jiné stvrdil, že Česká republika vnímá Tibet jako neoddělitelnou součást Číny, tudíž jeho samostatnost je nepřípustná. Česká strana respektuje suverenitu a územní celistvost Čínské lidové republiky, je si plně vědoma důležitosti a citlivosti otázky Tibetu, znovu potvrdila dodržování své politiky jedné Číny i to, že Tibet je neoddělitelnou součástí čínského území. Česká republika v této souvislosti nepodporuje samostatnost Tibetu v jakékoliv formě,“ stojí dále v dokumentu.(Citace z článku uveřejněném v Reflexu: Tibet by neměl být samostatný, stvrdil v Číně Zaorálek).

Myslím si, že tento politický handl motivovaný ekonomickými výhodami je nemorální a způsobí naší republice více škody než užitku. Je to bezzásadový přístup k národům světa, které žijí v nedemokratických a s lidskými právy neslučitelných podmínkách. Je to hanba. Podporuji spolu s desítkami našich měst, které každoročně vyvěšují tibetské vlajky právo na sebeurčení a samostatnost Tibetu.

Proto jsem podepsal Petici Omluva za Tibet 2014, začínající slovy:

My, občané České republiky, si ceníme osobních svobod a lidských práv, jakož i práva na tradiční nár..., kterou najdete na adrese: http://www.petice24.com/omluva_za_tibet_2014
Proto doporučuji návštěvníkům mých stránek se k této Petici připojit.