Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nová kniha o Jano Köhlerovi vydána

16. 12. 2018

Ve čtvrtek, dne 13. prosince 2018, vyexpedovala českotěšínská tiskárna FINIDR moji v pořadí již patnáctou knihu. Tentokrát je věnována malíři a grafikovi Jano Köhlerovi. 

Kniha má velký formát A4, je v tvrdých deskách s přebalem, celobarevná na křídovém papíru, 360 stran. Spoluautory jsou akademičtí sochaři a restaurátoři Vojtěch a Passionaria Paříkovi a historička umění Mgr. Silvie Malíková. Vydalo ji Kartuziánské nakladatelství Jiřího Braunera v Brně, grafické práce provedl Mgr. Jiří Burget. Kniha je doplněna DVD s oceněným filmem o restaurování Křížové cesty na Svatém Hostýně, který vyrobilo studio Cine4net Ostrava.

Toto reprezentační vydání vyšlo ke 145. výročí skromného umělce, s jehož dílem se můžeme zvláště my, kteří žijeme v lokalitách Prostějov, Olomouc a Svatý Hostýn denně setkávat. Dříve nedoceněný umělec dnes získává postupně zasloužené uznání. Jeho význam začíná překračovat rámec Moravy i státu a v současnosti je vnímán jako umělec světového významu, zejména v oboru sgrafita, fresky a řezané keramické mozaiky. 

Kniha mohla být vydána díky finanční podpoře Arcibiskupství Olomouckého a Olomouckého kraje. Arcibiskup Mons. Jan Grabner a hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk převzali nad tímto vydáním záštitu. Vydání bylo spolufinancováno statutárním městem Olomouc a statutárním městem Prostějov. 

Kniha bude slavnostně prezentována za účasti médií ve druhé polovině ledna 2019 v prostorách Arcibiskupské rezidence v Olomouci. Přesné datum bude zveřejněno později.