Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dokončování sochařské výzdoby Mariánského sloupu v Praze

8. 3. 2024

 

Po slavnostním požehnání obnoveného Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze v srpnu 2020, Společnost pro obnovu Mariánského sloupu usilovně pracuje na dokončení jeho sochařské výzdoby. Dnes, po čtyřech letech usilovné práce, můžeme konstatovat, že o letošním svátku Nanebevzetí Panny Marie tj. 15. srpna 2024 budou čtyři dosud chybějící sousoší andělů dokončena a pražským arcibiskupem Mons. Janem Graubnerem požehnána. 

Pro informaci o postupu prací přináším ve fotogalerii několik snímků z práce zhotovitelů nových soch, vytvořených a doplněných podle odlitků originálů, uložených v Pražském Lapidáriu.

Na  sochách  pracují čtyři akademičtí sochaři ve svých ateliérech. Petr Váňa v Karlíku, profesor Petr Siegel ve Stranné, Jiří Kačer ve Břvích a Vojtěch Adamec v Litovli.

Posledně jmenovaný sochař Vojtěch Adamec má nejtěžší roli, musel vymodelovat anděla, z něhož se zachovalo jen minimální torzo a tak musel při své práci vytvářet nový model sochy s využitím jejího zobrazení na starých rytinách Mariánského sloupu. Takto vytvořený model posoudila již odborná komise, které jím vytvořený model schválila. V současné době akademický sochař Vojtěch Adamec převádí model sochy čtvrtého anděla  do skutečné velikosti do kamene.

V pátek dne 23. února 2024 se konal kontrolní den v jeho ateliéru v Litovli. Rozpracovanost sochy je na takové úrovni, že lze očekávat její dokončení a instalaci na Mariánský sloup před vypsaným termínem žehnání.

Zveřejňuji snímek, pořízený z této akce. Zleva fotograf Mgr. Martin Frouza, akademický sochař Vojtěch Adamec, PhDr. Karel Kavička, člen Grémia Společnosti a tiskový mluvčí, Ing. Karel Kloud, předseda Společnosti a akademický sochař profesor Petr Siegel.

 

Náhledy fotografií ze složky MS Sousoší andělů

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář